اگر هنوز وارد گروه آموزشی تلگرام ریمابیوتی نشدید، از طریق لینک زیر میتوانید وارد گروه تلگرامی دوره ترکیب رنگ و کاتالوگخوانی شوید.
https://t.me/RimaButGroup
یا در تلگرام به شماره ۰۹۰۳۳۵۰۳۴۶۰ پیام بدید تا شما را وارد گروه کنیم.
در این مقاله قصد داریم از صفر تا صد مبحث دکلره و رنگ مو را به شما آموزش دهیم. دکلره و رنگ مو و به طور کل کار با مواد شیمیایی یکی از کارهای جذاب آرایشگری است. با ریمابیوتی همراه باشید تا به صورت کامل و عمیق نکات دکلره و رنگ مو را از پایه یاد بگیرید.
رنگ شناسی
رنگهای اصلی یا رنگهای بنیادین، سه رنگی هستند که همهٔ دیگر رنگها را با ترکیب آنها میتوان بدست آورد. انتخاب سه رنگ به عنوان رنگهای اصلی، دلبخواه است و می توان به ترتیب ها و انواع مختلف سه رنگ اصلی داشت. مجموعههای مختلفی به نام سه رنگ اصلی شناخته میشوند. از انواع رنگهای اصلی میتوان سه رنگ سرخابی و آبی دریایی و زرد را نام برد که مدل سیاموایکی (CMYK) نامیده میشود و در صنعت چاپ کاربرد دارد و یا آبی و قرمز و سبز که مدل رنگی آرجیبی (RGB) نامیده میشود و به عنوان رنگهای اصلی نور شناخته میشود. اگر در حال حاضر به صفحه گوشی موبایل یا مانیتور نگاه میکنید، تمام این متنها و رنگها از ترکیب این سه رنگ ساخته شدهاند. در صنعت هنر و نقاشی، رنگهای اصلی به صورت قراردادی قرمز، آبی و زرد هستند. یعنی تمام رنگهای دیگر، از ترکیب این سه رنگ بدست میآید. سه رنگ اصلی در مبحث رنگ مو هم قرمز، آبی و زرد است.
رنگهای اصلی یا اولیه
تا به اینجا متوجه شدیم که در رنگ مو، به صورت قراردادی سه رنگ اصلی را قرمز، آبی و زرد نامگذاری میکنند.
سه رنگ اصلی در رنگ مو، قرمز، آبی و زرد است.
مثلث رنگ
اگر یک مثلث فرضی را در نظر بگیریم و سه رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد را در یک گوشه این مثلث قرار دهیم، مثلث رنگ شکل میگیرد. هدف از ساخت و طراحی مثلث رنگ، درک بهتر رابطه رنگها با هم است. شما میتوانید روابط رنگها را حفظ کنید ولی از آنجایی که ساده سازی یک اصل مهم یادگیری است، شکل مثلث رنگ به شما کمک میکند تا رابطه رنگها را سریعتر یادبگیرید و در مباحث رنگ مو از آن استفاده کنید.
برای ساخت مثلث رنگ ابتدا یک مثلث فرضی در نظر میگیریم و هر یک از رنگهای اصلی قرمز، آبی و زرد را در گوشههای این مثلث قرار میدهیم.
رنگهای فرعی یا ثانویه
اگر ۲ رنگ اصلی را با هم ترکیب کنیم، رنگ فرعی یا ثانویه بهوجود میآید. مثلا مداد رنگی قرمز و آبی و زرد را در نظر بگیرید. با مداد قرمز یک خط بکشید. حالا اگر با مداد آبی روی این خط قرمز بکشیم، یک رنگ جدید بدست میآید. یعنی ما رنگ آبی و قرمز را با هم ترکیب کردیم. به این رنگ جدیدی که بدست میآید، رنگ فرعی میگویند.
رنگ اصلی + رنگ اصلی = رنگ فرعی
با این تعریف چند مثال را با هم بررسی کنیم.
از ترکیب رنگ آبی و قرمز، رنگ بنفش حاصل میشود.
از ترکیب رنگ آبی و زرد، رنگ سبز حاصل میشود.
از ترکیب رنگ قرمز و زرد، رنگ نارنجی حاصل میشود.
پس میتوان گفت: رنگهای بنفش، سبز و نارنجی رنگهای فرعی یا ثانویه هستند. مثلث رنگ را یادتان هست؟ بیایید این مثلث را کاملتر کنیم.
در تصویر بالا، دو رنگ قرمز و زرد (دو رنگ اصلی) را با هم ترکیب کردیم و رنگ نارنجی بدست آمد. دو رنگ قرمز و آبی را ترکیب کردیم و رنگ بنفش بدست آمد. دو رنگ آبی و زرد را ترکیب کردیم و رنگ سبز به دست آمد. اگر مانند تصویر بالا، رنگهای فرعی را هم به هم وصل کنیم یک مثلث وارونه تشکیل میشود. این تصویر یک نکته بسیار مهم دارد که در ادامه به آن اشاره میکنیم (گفتیم که هدف از مثلث رنگها یادگیری تاثیر رنگها بر روی هم است و به کمک مثلث رنگ مطالب را ساده سازی میکنیم).
تمرین عملی رنگهای اصلی و فرعی
برای تمرین عملی و درک بهتر رنگهای اصلی و فرعی برای شما یک کار عملی در نظر گرفتیم. اگر مصمم هستید که مانند یک آرایشگر حرفهای باشید حتما به شما پیشنهاد میکنیم تمرینات عملی که در این مقاله به شما داده میشود را انجام دهید تا ملکه ذهن شما شود وگرنه صرف خواندن این مقاله بدون انجام این تمرینات کمکی به درک موضوعات نخواهد کرد.
ابتدا یک کاغذ بردارید و الگوی زیر را در آن رسم کنید. برای ۳ رنگ اصلی هم میتوانید گواش زرد، آبی و قرمز را به همراه یک قلم گواش تهیه کنید.
نکته ۱: سه رنگ اصلی زرد، آبی و قرمز کفایت میکند ولی معمولا بستههای گواش ۶ عددی هست و احتمالا باید ۶ عددی تهیه کنید که مشکلی نیست.
نکته ۲: مارک و برند گواش خیلی اهمیت ندارد. سعی کنید از گواشهای ایرانی خریداری کنید. اگر گواش مارک پارس خریداری کنید بهتر است. اگر هم این مارک موجود نبود باز هم مشکلی ایجاد نمیشود.
طبق الگوی بالا، ابتدا ستون سمت راست را کامل میکنیم. ابتدا رنگ قرمز خالص را با قلمو به خانه مربوط به آن در ستون سمت راست میزنیم. سپس رنگ آبی خالص گواش را با قلمو به خانه مربوط آبی در ستون سمت راست میزنیم.
حتما بعد از هر بار رنگ کردن، قلمو را با آب بشویید. میتوانید از یک لیوان آب کنار خود استفاده کنید.
حالا باید رنگ بنفش را درست کنیم و به خانه بنفش بزنیم. طبق مطالب بالا گفتیم هرگاه رنگ اصلی آبی با رنگ اصلی قرمز ترکیب شود، رنگ بنفش به وجود میآید.
از ترکیب رنگ آبی و قرمز، رنگ بنفش حاصل میشود.
در یک ظرف به اندازه مساوی رنگ آبی و رنگ قرمز را بریزید و با هم ترکیب کنید و رنگ بدست آمده را در خانه مربوط به بنفش قرار دهید.
در یک ظرف رنگ قرمز بریزید و هر بار کمی رنگ آبی به آن اضافه کنید و رنگ بدست آمده را زیر رنگ قرمز اصلی بزنید. یادتان نرود که قلمو را بعد از هر بار رنگ کردن درود لیوان آب قرار دهید تا تمیز شود. هر بار که به رنگ قرمز، کمی آبی اضافه میکنیم از قرمزی آن کم میشود و به سمت بنفش میل پیدا میکند. وقتی رنگ بنفش مجدد بدست آمد با هر بار اضافه کردن رنگ آبی به آن مجدد این رنگها به سمت آبی میل پیدا میکند. (به تصویر زیر دقت کنید)
طبق همین الگو باقی خانههای خالی را پر کنید. با اینکار از ترکیب دو رنگ اصلی رنگ فرعی ساخته میشود.
در شکل بالا هر چه از بنفش به سمت قرمز میرویم رنگ بنفش ما گرمتر و بنقش قرمز میشود و هرچه از بنفش به سمت آبی میرویم رنگ بنفش ما سردتر و بنفش آبی میشود.
رنگهای مکمل و خنثی
منظور از خنثی سازی و مکمل این هست که رنگهای اصلی و فرعی یا اینکه رنگهای فرعی و فرعی را طوری با هم ترکیب کنید که رنگ قهوهای تولید کند. برخی از آرایشگران متاسفانه فکر میکنند که منظور از خنثی کردن یعنی بیرنگ کردن یا مشکی کردن یا خاکستری کردن رنگ. ولی این نکته مهم است که بدانید وقتی صحبت از خنثیسازی رنگ میکنیم منظور ما بدست آوردن رنگ قهوهای هست.
وقتی آبی و زرد و قرمز را به نسبت مساوی با هم ترکیب کنید رنگ نهایی شما قهوهای میشود.
حال تصمیم داریم رنگهای مختلف را خنثی کنیم. با یک مثال کار را شروع میکنیم.
به تصویر زیر دقت کنید. رنگ آبی و زرد را با هم ترکیب کردیم و رنگ سبز بدست آمد. چه رنگی را با سبز ترکیب کنیم که خنثی شود؟ یعنی به رنگ سبز، چه رنگی را اضافه کنیم تا خنثی شود تا تن و رفله سبزی آن گرفته شود و به سمت رنگ قهوهای برود؟در این تصویر میبینید که رنگ سبز دارای پیگمنت مساوی از رنگهای زرد و آبی هست. تنها رنگ اصلی که در رنگ سبز موجود نیست، رنگ قرمز هست. پس اگر رنگ قرمز را به رنگ سبز اضافه کنیم هر سه رنگ اصلی را به طور برابر داریم و حاصل ترکیب مساوی از سه رنگ اصلی برای ما قهوهای یا همان خنثی هست.
به تصویر زیر دقت کنید:
در این عکس مشاهده میکنید که رنگ آبی و قرمز را با هم ترکیب کردیم و رنگ بنفش بدست آمد. برای خنثی کردن رنگ بنفش چه رنگی به آن اضافه کنیم؟ احتمالا درست حدس زدید. وقتی در رنگ بنفش قرمز و آبی موجود است، کافیست به همان اندازه رنگ زرد به آن اضافه کنیم تا به طور همزمان و برابر هر ۳ پیگمنت را داشته باشیم. یعنی رنگ زرد خنثی کننده رنگ بنفش هست.
به تصویر زیر دقت کنید:
در این عکس ما رنگ قرمز و زرد را با هم ترکیب کردیم و رنگ نارنجی بدست آمد. وقتی ۱ عدد زرد و ۱ عدد قرمز داریم، از سه رنگ اصلی کدام را نداریم؟ درست هست. رنگ آبی. در نتیجه رنگ آبی اگر به نارنجی اضافه شود همزمان قرمز و زرد و آبی به طور مساوی در کنار هم خواهند بود. پس آبی خنثی کننده نارنجی هست.
سوال: طبق عکس بالا گفتیم که آبی خنثی کننده نارنجی هست. حالا خنثی کننده آبی چیست؟
جواب: ما نیاز به آبی و زرد و قرمز داریم تا خنثی شوند. در این مثال آبی را داریم. زرد و قرمز را نداریم. پس ترکیب زرد و قرمز خنثی کننده آبی هست. ترکیب زرد و قرمز هم نارنجی هست. پس اگر آبی خنثی کننده نارنجی هست، نارنجی هم خنثی کننده آبی هست. به این رنگها میگویند رنگهای مکمل. یعنی اگر با هم ترکیب شوند، رنگ خنثی میشود.
تمرین: خنثی کننده رنگهای قرمز، زرد، آبی، نارنجی، سبز و بنفش را بنویسید.
جواب: خنثی کننده رنگ قرمز – اگر زرد و آبی را به آن اضافه کنیم هر سه رنگ اصلی را به یک اندازه خواهیم داشت پس جواب رنگ زرد آبی یا همان سبز هست.
باقی پاسخها را خودتان کامل کنید.
دایره رنگها
گفتیم اگر سه رنگ اصلی زرد قرمز و آبی را به شکل یک مثلث بچینیم و رنگهای فرعی آنها را در یک مثلث دیگر قرار دهیم شکل زیر حاصل میشود.
رنگ سبز بین رنگ آبی و زرد قرار گرفته یعنی رنگ سبز از ترکیب آبی و زرد بدست میآید. حالا بین رنگ سبز و زرد چه رنگی هست؟ رنگ بین سبز و زرد، رنگ سبزی هست که زرد به آن اضافه شده است که به آن رنگ سبز زرد یا زرد سبز میگویند. اگر رنگ سبز زرد را به رنگ های اصلی تفکیک کنیم به رنگ آبی + زرد میرسیم. یعنی آبی + زرد ( که جمع آن میشود سبز) بعلاوه باز هم زرد. پس رنگ بین سبز و زرد میشود آبی + زرد + زرد.
اگر همین کار را برای باقی رنگهای موجود بین یک رنگ اصلی و یک رنگ فرعی انجام بدهیم، مانند تصویر بالا به یک دایرهای میرسیم که به آن دایره رنگها میگویند.
خنثیسازی پیشرفته
در این بخش میخواهیم به مبحث خنثی سازی به صورت پیشرفتهتر بپردازیم. تا اینجا یاد گرفتم که برای خنثی کردن رنگ نارنجی، کافیست رنگ آبی به آن اضافه کنیم. چرا؟ چون نارنجی یعنی رنگ قرمز + رنگ زرد
پس برای اینکه مقدار هر ۳ رنگ اصلی با هم برابر شود، رنگ آبی را به مقدار قرمز و یا زرد به ترکیب نارنجی اضافه میکنیم تا رنگ نارنجی به قهوهای یا همان خنثی تغییر کند.
برگردیم به مثال بالاتر. به شکل زیر دقت کنید.
در این شکل، دیدیم که رنگ سبز زرد حاوی ۲ عدد زرد و یک عدد آبی هست یا همان سبز + زرد.
اگر بخواهیم رنگ سبز زرد را خنثی کنیم چه رنگی باید به آن اضافه کنیم تا خنثی شود؟
سبز زرد حاوی ۲ دایره زرد و ۱ دایره آبی هست. برای اینکه تعداد سه رنگ اصلی با هم برابر شود کافیست ۱ عدد دایره آبی و ۲ عدد دایره قرمز به این رنگ اضافه کنیم. مانند شکل زیر:
همانطوری که میبینید اگر ۲ عدد دایره قرمز و ۱ عدد دایره آبی به رنگ سبز زرد اضافه کنیم، در نهایت ۲ عدد دایره قرمز، ۲ عدد دایره آبی و ۲ عدد دایره زرد خواهیم داشت و مقدار رنگ آبی، قرمز و زرد برابر میشود. پس خنثی کننده رنگ سبز زرد میشود: آبی + قرمز + قرمز. ابی و قرمز هم میشود بنفش. پس به عبارت دیگر بنفش + قرمز یا همان بنفش قرمز مکمل رنگ سبز زرد هست. به شکل زیر دقت کنید:
برای باقی رنگها همین کار را تکرار کنید. ابتدا آن رنگ را به رنگهای اصلی تفکیک کنید. سپس مکمل آنرا بنویسید. وقتی در گروه تلگرام ریمابیوتی این بحث را باز کردیم، خانم زهرا دهباشی از اعضا گروه با ذوق و سلیقه عالی و به صورت تصویری این تمرین را انجام دادند که تصویر آن را با شما هم به اشتراک میگذاریم.
در ادامه همین تمرین را از خانم سمیه دهقان میبینیم.
اگر به تصویر دایره رنگها دقت کنید، میبینید که رنگهای رو به روی هم، مکمل هم هستند. به تصویر زیر دقت کنید:
حقیقت این هست که وقتی ما درباره دایره رنگها صحبت میکنیم، باید در نظر داشته باشیم که رنگهای موجود در دایره رنگها، رنگهایی هستند که از تجزیه طیف مرئی نور سفید بدست میآیند. اما رنگهای موجود در تیوپهای روغنی کمی با رنگهای موجود در چرخه رنگها متفاوت هستند.
اگر بخواهیم دقیقتر بگوییم، وقتی میگوییم رنگ قرمز و سبز مکمل همدیگر هستند و وقتی با هم ترکیب شوند، رنگ خاکستری بدست میآید در واقع در مورد رنگ قرمز و سبزی صحبت میکنیم که در نور سفید وجود دارد. اما رنگ قرمز و سبز در تیوپهای رنگی و تیوپهای روغنی با این میزان خلوص وجود ندارد.
یعنی اگر رنگ قرمز تیوپ روغنی را با رنگ سبز تیوپ روغنی ترکیب کنیم، یک خاکستری رنگین بدست میآید که اگر رنگ قرمز غالب باشد، یک خاکستری با گرایش به رنگ قرمز خواهیم داشت و اگر رنگ سبز غالب باشد، یک رنگ خاکستری با گرایش به سمت سبزی خواهیم داشت.
به جرات میتوان گفت که مشکل و دغدغه اصلی رنگکارها همین موضوع خنثی سازی و رنگهای مکمل میباشد. فرض کنید یک مشتری با موهای نارنجی به شما مراجعه میکند و از شما میخواهد که موهای او را دودی کنید. اینکه رنگ دودی را بر روی این مو بزنیم به ما رنگ دودی نمیدهد. زمانی شما میتوانید رنگ دودی را به موی سر بزنید و انتظار داشته باشید که خروجی برای شما دودی شود که آن مو هیچ رنگی درون خود نداشته باشد. یک کاغذ سفید را در نظر بگیرید. رنگی درون آن نیست و وقتی دودی به آن بزنید خروجی و نیتجهاش برای شما دودی میشود. ولی وقتی کاغذ ما نارنجی باشد ( مثل مو سر مشتری فرضی در این مثال ) خروجی رنگ دودی روی کاغذ نارنجی دودی نمیشود.
رنگهای سرد و رنگهای گرم
رنگها از نظر خاصیت، به دو دسته تقسیم میشوند. دسته اول رنگهای سرد و دسته دوم رنگهای گرم هستند.
در شکل زیر که یک دایره رنگیست، اگر از رنگ زرد در جهت عقربههای ساعت به سمت رنگ بنفش برویم، رنگهای گرم را مشاهده خواهیم کرد و اگر از رنگ زرد (خود زرد را حساب نکنید) در جهت خلاف عقربههای ساعت به سمت رنگ بنفش حرکت کنیم، رنگ های سرد را مشاهده خواهیم کرد.
رنگهای زرد، زرد_نارنجی، نارنجی، نارنجی_قرمز، قرمز و بنفش_قرمز رنگهای گرم هستند.
رنگهای سبز_زرد، سبز، آبی_سبز، آبی، بنفش_آبی جزو رنگهای سرد هستند.
رنگ بنفش، هم رنگ سرد هست و هم رنگ گرم
دستهبندی مو بر اساس نژاد
موی انسانها را به طور کل میتوان بر اساس ۴ نوع نژاد دسته بندی کرد.
۱-اروپایی ۲-مدیترانهای ۳-آسیایی ۴-آفریقایی
چرا دستهبندی مو بر اساس نژاد اهمیت دارد؟
فرض کنید یک لیوان آب خالص دارید. یک قطره رنگ آبی درون این لیوان حل میکنید. رنگ آب به رنگ آبی تغییر میکند. حالا به این آب که رنگ آبی دارد، یک قطره رنگ قرمز اضافه کنید. آیا رنگ آب به قرمز تغییر میکند؟ خیر. چون دیگر زمینه اولیه آب بیرنگی نبوده و در ابتدا آب زمینه و پیگمنت آبی داشته و وقتی رنگ قرمز را به آن اضافه میکنیم، زمینه و پیگمنت اولیه آب که آبی بوده با قرمز ترکیب میشود و رنگ بنفش را تولید میکند.
در موی انسان هم به همین شکل هست. شما باید زمینه اولیه مو را بشناسید. فرض کنید یک مویی مشکی است و یک مویی خرمایی. اگر رنگ سبز را به این ۲ مو بزنیم آیا هردو به یک رنگ در میآیند؟ خیر. چون زمینه اولیه موها با هم فرق میکرد.
زمینه اولیه مو + رنگ اضافه شده = رنگ موی نهایی
برای راحتی کار ابتدا موی انسان ها رو بر اساس نژاد دسته بندی میکنیم تا زمینه اولیه مو را بدست بیاوریم.
- در مو نژاد اروپایی پیگمنتهای زرد مو خیلی زیاد است (زمینه غالب زرد است) به این خاطر موهای نژاد اروپایی دارای تن طلایی و بلوند هست.
- در مو نژاد مدیترانهای پیگمنتهای قرمز مو خیلی زیاد است (زمینه غالب قرمز است) به این خاطر رنگ موی نژاد مدیترانهای حنایی و قرمز رنگ هست.
- در مو نژاد آسیایی پیگمنتهای قرمز و آبی مو خیلی زیاد است به این خاطر رنگ موی نژاد آسیایی خرمایی و خرمایی رو به سیاه هست.
- در مو نژاد آفریقایی پیگمنتهای آبی مو خیلی زیاد است (زمینه غالب آبی است) به این خاطر رنگ موی نژاد آفریقایی به شدت سیاه رنگ هست.
هرچه پیگمنت آبی ما بیشتر باشد رنگ ما تیرهتر است و هر چه پیگمنت زرد غالبتر باشد رنگ به بلوندی و روشنی میرود.
مو در این ۴ دسته نژاد از لحاظ ضخامت و جنس تارهای مو هم با هم متفاوت هست.
- جنس موی اروپایی بسیار لطیف است و کوتیکول این دسته فشرده نیست و راحتتر میتوان کوتیکولها را از هم باز کرد تا مو روشن شود.
- جنس موی مدیترانهای به نسبت موی اروپایی کمی ضخیمتر است و کوتیکول کمی فشردهتر و رنگپذیری سختتر است.
- جنس موی آسیایی به نسبت موی مدیترانهای کمی ضخیمتر است و کوتیکول کمی فشردهتر و رنگپذیری سختتر است.
- جنس موی آفریقایی به نسبت موی آسیایی کمی ضخیمتر است و کوتیکول کمی فشردهتر و رنگپذیری سختتر است.
موی ایرانیها جز کدام دسته از نژادها هست؟
در ایران هر ۴ دسته نژاد مو را داریم. افرادی که دارای موی خرمایی هستند، جزو دسته مدیترانهای هستند. افرادی که موهای طلایی و طلایی روشن دارند، جزو دسته اروپایی هستند. افرادی که موهای مشکی طبیعی دارند، جزو نژاد آسیایی هستند. موهای آفریقایی موهای ضخیم و به شدت مشکی هستند که اکثرا در جنوب ایران میتوان این نوع نژاد مو را مشاهده کرد.
اندازه پیگمنتها
در ابتدای این بحث اعلام کردیم که به صورت قراردادی، ۳ رنگ اصلی قرمز، آبی و زرد را به عنوان رنگهای اصلی معرفی کردیم. در این بخش از آموزش میخواهیم این ۳ پیگمنت را رنگ را از نظر اندازه مولکولی با هم بررسی کنیم.
فرض کنید هر ۳ رنگ اصلی زیر میکروسکوپ قرار بگیرد و مولکولهای آنها را کنار هم قرار دهیم. میخواهیم اندازه یک دانه رنگ آبی و یک دانه رنگ قرمز و یک دانه رنگ زرد را با هم مقایسه کنیم.
همانطوریکه در عکس میبینید اگر یک دانه رنگ آبی، یک دانه رنگ قرمز و یک دانه رنگ زرد را کنار هم قرار دهیم، بزرگترین پیگمنت، رنگ آبی است. بعد از آن پیگمنت قرمز بزرگترین پیگمنت است و در نهایت پیگمنت زرد هم کوچکترین پیگمنت بین این ۳ رنگ میباشد.
فرض کنید بخواهیم این ۳ پیگمنت را وارد تار مو کنیم. پیگمنت زرد چون کوچکتر هست، وارد عمق بیشتری از تار مو میشود. بعد از آن پیگمنت قرمز قرار میگیرد و در نهایت پیگمنت آبی چون مولکول بزرگتری دارد در بیرونی ترین بخش تار مو قرار میگیرد.
همانطوریکه در تصویر بالا میبینید، اولین پیگمنت رنگی که وارد کوتیکول مو میشود، پیگمنت زرد است. پیگمنت بعدی که وارد کوتیکول مو میشود، پیگمنت قرمز است و در نهایت پیگمنت آبی در بیرونیترین لایه کوتیکول قرار میگیرد.
سعی کنید به این سوال جواب بدهید. اگر بخواهیم این رنگها را از تار مو خارج کنیم، به ترتیب چه پیگمنتیهایی از تار مو خارج میشود؟
پایههای مو
در این بخش گام به گام پیگمنتهای رنگی را از مو خارج میکنیم. (شیوه عملی خارج کردن پیگمنتها از مو را در ادامه آموزش میبینید. در این بخش فقط ذهن خود را بر روی تئوری که ارائه میشود متمرکز کنید)
اگر یک تار مو را زیر میکروسکوپ قرار دهیم، میبینیم بر روی سطح این تار مو، پولکهایی به نام کوتیکول قرار دارد. وقتی بخواهیم پیگمنت را از تار مو خارج کنیم، ابتدا باید این پولکها را از هم باز کنیم تا راه خارج شدن پیگمنتها باز شود.
موی انسان در حالت عادی و طبیعی دارای پیگمنت آبی، قرمز و زرد است. در ابتدا باید پولکهای مو از هم باز شود تا پیگمنتها از مو خارج شود. (در ادامه نحوه باز کردن پولک مو را به صورت عملی آموزش میبینید. در این بخش به نحوه باز کردن پولکها توجه نکنید)
به موی طبیعی که هنوز هیچ پیگمنتی از آن خارج نشده میگویند موی پایه ۱
وقتی پولک مو باز شود، اولین پیگمنتی که از مو خارج میشود، پیگمنت آبی است. پیگمنتهای آبی به صورت یکجا از مو خارج نمیشود و این عمل تدریجی است. با شروع خارج شدن پیگمنتهای آبی، مو به پایه ۲ میرسد.
با ادامه خارج شدن پیگمنتهای آبی، مو به پایه ۳ میرسد.
وقتی تمام پیگمنتهای آبی مو خارج شود، مو به پایه ۴ میرسد. یعنی در پایه ۴ هیچ پیگمنت آبیای وجود ندارد.
پایه ۴ مو، هیچ پیگمنت آبیای وجود ندارد و فقط پیگمنت قرمز و زرد در این پایه وجود دارد.
در پایه ۴ مو، هیچ پیگمنت آبیای وجود ندارد.
وقتی تمام پیگمنتهای آبی از مو خارج شد، پیگمنت قرمز به سطح مو میآید و پیگمنت زرد همچنان در عمق مو قرار دارد. وقتی پیگمنت قرمز به سطح مو بیاید رنگ مو بیشتر قرمز دیده میشود. در پایه ۴ مقدار پیگمنت قرمز بیشتر از مقدار پیگمنت زرد است. بنابراین رنگ مو در پایه ۴ به رنگ قرمز_نارنجی دیده میشود.
در مرحله بعد وقتی که پیگمنت قرمز شروع به خارج شدن میکند، مو به پایه ۵ میرسد.
با خارج شدن مقدار بیشتری پیگمنت قرمز، مو به پایه ۶ میرسد.
با خارج شدن مقدار بیشتری پیگمنت قرمز، مو به پایه ۷ میرسد.
در نهایت وقتی تمام پیگمنت قرمز از مو خارج شود، مو به پایه ۸ میرسد. یعنی ما در پایه ۸ هیچ پیگمنتی از قرمز نداریم و فقط پیگمنت زرد داریم.
در پایه ۸ هیچ پیگمنت قرمزی باقی نمانده و همه پیگمنتهای قرمز از مو خارج میشود و فقط پیگمنت زرد باقی میماند.
در پایه ۸ وقتی پیگمنتهای زردی که در عمق مو باقی مانده از مو شروع به خارج شدن میکنند مو به پایه ۹ میرسد.
وقتی تمام پیگمنتهای زرد از مو خارج شود، مو به پایه ۱۰ میرسد.
یادآوری: ما یاد گرفتیم که اگر دو رنگ را با هم ترکیب کنیم، رنگ جدید بدست میآید. یعنی رنگ شماره ۱ بعلاوه رنگ شماره ۲ برابر است با رنگ شماره ۳٫ تا اینجای مقاله ما رنگ شماره ۱ را با هم بررسی کردیم. حالا میخواهیم به این رنگ، یک رنگ اضافه کنیم. رنگ شماره ۱ در این مقاله همان رنگ مو یا همان رنگ زمینه مو هست. رنگ شماره ۲ در این مقاله رنگیست که با تیوپهای رنگ مو ساخته میشود.
کاتالوگ خوانی
تصویر زیر، یک تیوپ رنگ مو است. میخواهیم با هم بررسی کنیم در این تیوپ رنگ مو چه پیگمنتهایی وجود دارد چون تا اینجا ما پیگمنتهای مو را در پایه های مختلف شناختیم. در این مرحله پیگمنتهای تیوپ رنگ را میشناسیم تا ببینیم ترکیب پیگمنتهای تیوپ رنگ با پیگمنتهای پایه مو چه رنگی را تولید میکند.
در تصویر بالا، تیوپهای رنگی را مشاهده میکنید که اعداد مختلفی روی آن درج شده است. در نگاه اول شاید این اعداد گیج کننده باشد.
شماره تیوپ رنگها
هر کارخانه سازندهای برای نامگذاری تیوپهای رنگی از اعداد مد نظر خودش استفاده میکند. البته این نکته را هم توجه کنید که معمولا این اعداد در کارخانههای مختلف یکسان است ولی برای اطمینان بیشتر باید به کاتالوگ رنگ موی آن کارخانه مراجعه کنید. در ادامه به صورت کاملا جامع این بحث بسیار مهم را بررسی میکنیم.
منظور از کاتالوگ، دفترچه راهنما است. فرض کنید کارخانهای یک تیوپ رنگی با شماره ۱/۰ تولید میکند. هیچ کسی نمیتواند با قطعیت بگوید درون این تیوپ رنگی با شماره ۱/۰ چه پیگمنتهایی وجود دارد. برای همین کارخانه سازنده یک دفترچه راهنما به اسم کاتالوگ تولید میکند.
نمای کلی یک کاتالوگ به صورت شکل زیر است.
در شکل بالا اگر تیوپ شماره ۰/۳۳ را به یک مو بزنید، یعنی رنگ زمینه مو با رنگ gold یا طلایی تیوپ رنگ ترکیب میشود.
از این بخش میخواهیم به صورت کامل و از ابتدا خواندن کاتالوگ را یاد بگیریم.
سری طبیعی یا نچرال یا Natural
اولین تیوپهای رنگی یا سری رنگهایی که کارخانههای سازنده تولید کردند سری طبیعی یا نچرال یا Natural بود. به عکس زیر دقت کنید.
این عکس از دفترچه راهنما یا همان کاتالوگ برند پرنسلی انتخاب شده است. این سری جزو سری رنگهای طبیعی یا نچرال یا Natural در برند پرنسلی است. میخواهیم این ۱۰ شماره یا همان ۱۰ تیوپ رنگ را با هم بررسی کنیم.
در عکس بالا یک سری اعداد به صورت ۱٫۰ و ۲٫۰ و ۳٫۰ و … مشاهده میکنید.
عدد بعد از ممیز / عدد قبل از ممیز
عدد قبل از ممیز نشاندهنده شماره پایه رنگ است و عدد بعد از ممیز نشاندهنده تناژ آن تیوپ رنگ است. ( در ادامه کامل این مورد را آموزش میبینید)
با توجه به مطلب بالا وقتی عدد ۳٫۰ را در یک تیوپ رنگی میبینیم یعنی پایه این تیوپ رنگی ۳ است و چون عدد بعد از ممیز ۰ است یعنی هیچ تناژ دیگری به این تیوپ رنگی اضافه نشده و رنگ پایه ۳ طبیعی خالص است.
نام یک تیوپ رنگی را هم به صورت عددی درج میکنند هم به صورت حروف. در تیوپ رنگی طبیعی حرف اختصاری N هست. هر کجا /۰ را دیدید میتوانید جای آن حرف N را درج کنید. یعنی ۳٫۰ را میتوان به صورت N3 هم نوشت.
۱٫۰ => N1 => سری طبیعی پایه ۱
۲٫۰ => N2 => سری طبیعی پایه ۲
۳٫۰ => N3 => سری طبیعی پایه ۳
۴٫۰ => N4 => سری طبیعی پایه ۴
۵٫۰ => N5 => سری طبیعی پایه ۵
۶٫۰ => N6 => سری طبیعی پایه ۶
۷٫۰ => N7 => سری طبیعی پایه ۷
۸٫۰ => N8 => سری طبیعی پایه ۸
۹٫۰ => N9 => سری طبیعی پایه ۹
۱۰٫۰ => N10 => سری طبیعی پایه ۱۰
در سری طبیعی از شماره ۱ تا ۳ پیگمنت آبی ما غالب است. در شماره ۴ هم ما پیگمنت آبی داریم ولی از شماره ۴ به بعد مقدار پیگمنت قرمز بیشتر از پیگمنت آبی ما میشود و دیگر پیگمنت آبی ما غالب نیست. از شماره ۴ تا شماره ۷ سری طبیعی، پیگمنت قرمز غالب است اما چون در پایه ۷ کمکم زرد هم نمایان میشود پس ما در پایه ۷ پیگمنت غالب نارنجی داریم. در شمارههای ۸، ۹ و ۱۰ تیوپهای رنگی سری طبیعی، پیگمنت زرد غالب است.
نکته بسیار مهم: در همه شمارههای بالا، هم پیگمنت آبی وجود دارد، هم پیگمنت قرمز وجود دارد و هم پیگمنت زرد. ولی مقدار و میزان این پیگمنتها مختلف است.
فرض کنید یک کارخانه تصمیم دارد جمعا ۱۰۰ عدد پیگمنت رنگی آبی، قرمز و زرد را درون هر یک از تیوپهای رنگی بریزد. مقدار این پیگمنتها به صورت زیر خواهد بود.
۱٫۰ => N1 => مقدار ۵۰ عدد پیگمنت آبی، ۳۰ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد
۲٫۰ => N2 => مقدار ۴۵ عدد پیگمنت آبی، ۳۵ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد
۳٫۰ => N3 => مقدار ۴۰ عدد پیگمنت آبی، ۴۰ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد
۴٫۰ => N4 => مقدار ۳۵ عدد پیگمنت آبی، ۴۵ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد
۵٫۰ => N5 => مقدار ۳۰ عدد پیگمنت آبی، ۵۰ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد
۶٫۰ => N6 => مقدار ۲۰ عدد پیگمنت آبی، ۵۰ عدد پیگمنت قرمز و ۳۰ عدد پیگمنت زرد
۷٫۰ => N7 => مقدار ۱۰ عدد پیگمنت آبی، ۵۰ عدد پیگمنت قرمز و ۴۰ عدد پیگمنت زرد
۸٫۰ => N8 => مقدار ۱۰ عدد پیگمنت آبی، ۴۰ عدد پیگمنت قرمز و ۵۰ عدد پیگمنت زرد
۹٫۰ => N9 => مقدار ۱۰ عدد پیگمنت آبی، ۳۰ عدد پیگمنت قرمز و ۶۰ عدد پیگمنت زرد
۱۰٫۰ => N10 => مقدار ۱۰ عدد پیگمنت آبی، ۲۰ عدد پیگمنت قرمز و ۷۰ عدد پیگمنت زرد
در مثال بالا میبینید که از شماره ۱ تا شماره ۳ بیشترین پیگمنت آبی است. از شماره ۴ تا شماره ۷ بیشترین پیگمنت قرمز است و از شماره ۸ تا شماره ۱۰ بیشترین پیگمنت زرد است.
سری فوق طبیعی یا اکسترا
در چند سال گذشته سری جدیدی از تیوپهای رنگی با نام سری اکسترا یا فوق طبیعی با نماد اختصاری NF به برخی از کاتالوگها اضافه شده که در ادامه سری فوق طبیعی یا اکسترا را با هم بررسی میکنیم.
سری فوق طبیعی در واقع همان سری طبیعی یا نچرال است که مقدار پیگمنت آن ۲ برابر شده است. فرض کنید در رنگ طبیعی ۵/۰ ما مقدار ۳۰ عدد پیگمنت آبی، ۵۰ عدد پیگمنت قرمز و ۲۰ عدد پیگمنت زرد داریم. در سری فوق طبیعی ۵/۰۰ ما ۲ برابر به نسبت سری طبیعی ۵/۰ پیگمنت داریم یعنی ما مقدار ۶۰ عدد پیگمنت آبی، ۱۰۰ عدد پیگمنت قرمز و ۴۰ عدد پیگمنت زرد در سری فوق طبیعی ۵/۰۰ داریم. در سری NF تعداد پیگمنتها، غلظت پیگمنتها، فشردگی پیگمنتها به نسبت سری N بیشتر است.
سری فانتزی دودی
بعد از ساخت سری طبیعی رنگها، کارخانههای سازنده رنگ تصمیم گرفتند به این رنگهای طبیعی، رنگهای دیگری هم اضافه کنند تا طیف گستردهتری از رنگ را بتوان روی موها بدست آورد.
نماد اختصاری سری دودی C است و با نام انگلیسی Smoky این سری را میتوانید در کاتالوگهای رنگ ببینید. نماد اختصاری عددی این سری هم معمولا .۱ میباشد.
هرکجا نماد C یا Smoky را دیدید مطمئنا سری دودی است ولی اگر جایی .۱ را دیدید الزاما دودی نیست. حتما به کاتالوگ و دفترچه راهنمای آن برند رنگی مراجعه نمایید.
اگر فرض را بر این بزاریم C1 نماد تیوپ ۱٫۱ باشد، الزاما C5 نماد تیوپ ۵٫۱ نیست. به کاتالوگ مراجعه کنید.
منظور از ۷٫۱ در عکس بالا چیست؟ اگر بخواهیم عدد ۷٫۱ را آنالیز کنیم به دو عدد ۷ قبل از ممیز و عدد ۱ بعد از ممیز میرسیم. عدد ۷ قبل از ممیز همان n7 یا ۷٫۰ در همان کاتالوگ و برند رنگ است که رنگ دودی به آن اضافه شده است.
به عدد بعد از ممیز تن رنگ میگویند. رنگ دودی یک رنگ خنثی با سایه بنفش است.
در تصویر زیر ۲ رنگ ۷٫۰ و ۷٫۱ را از یک برند و کاتالوگ با هم مقایسه کنید.
در تصویر بالا، شدت تیرهگی و روشنایی هر دو شماره یکیست. اما در رنگ شماره ۷٫۱ میزان زردی کمتر است. رنگ ۷٫۱ یعنی ۷٫۰ بعلاوه دودی. رنگ دودی هم یک رنگ خنثی با سایه بنفش است. بنفش هم خنثی کننده رنگ زرد است. در نتیجه ۷٫۱ نسبت به ۷٫۰ زردی کمتری دارد. در واقع زردی رنگ ۷٫۰ با بنفش دودی ترکیب میشود و از شدت گرمی رنگ ۷٫۰ کم میشود.
احتمالا یک سوالی که تا اینجا در ذهن شما شکل گرفته این هست که در رنگ ۷٫۱ ما چه مقدار ۷٫۰ و چه مقدار دودی را با هم ترکیب کردیم؟
وقتی یک تیوپ رنگی را خریداری میکنید مطابق کادری که به رنگ قرمز برای شما مشخص کردیم میزان و حجم کلی یک تیوپ رنگ بر روی آن درج شده است. در تصویر بالا که از برند بس انتخاب شده حجم یک تیوپ رنگ ۱۰۰ میل یا کاملتر ۱۰۰ میلی لیتر مواد داخل این تیوپ رنگ است. به طور کلی ۶۰ درصد یک تیوپ را پیگمنتها تشکیل میدهد و ۴۰ درصد را مواد روغنی، کراتین و … تشکیل میدهد. پس در تیوپ ۱۰۰ میلی در تصویر بالا، ۶۰ میل آن شامل پیگمنتها میشود. یعنی مقدار پیگمنتهای ۷٫۰ و دودی جمعا میشود ۶۰ میل. از این ۶۰ میل، ۱۵ میل را عدد قبل از ممیز یعنی ۷ طبیعی و ۴۵ میل آن را عدد بعد از ممیز یعنی دودی تشکیل میدهد.
یعنی در یک تیوپ رنگی ۱۰۰ میل با شماره ۷٫۱ ما ۱۵ میل رنگ ۷٫۰ داریم و ۴۵ میل رنگ دودی یا همان .۱ داریم.
نکته مهم این است که ببینیم در کل چقدر درون این تیوپ رنگی پیگمنت غالب وجود دارد.
۱۵ میل ۷٫۰ که دارای پیگمنت غالب قرمز و پیگمنت زرد است.
۴۵ میل دودی با سایه بنفش.
سایه بنفش خنثی کننده زردی درون ۷٫۰ است. پس ما ۴۵ میل سایه بنفش را از ۱۵ میل ۷٫۰ کم میکنیم و ۳۰ میل پیگمنت غالب بنفش داریم.
اگر پایه و تن خنثی کننده هم باشند، دو عدد ۴۵ و ۱۵ را از هم کم میکنیم. در اینجا ۳۰ میل پیگمنت غالب از تناژ داریم.
اگر پایه و تن خنثی کننده هم نباشند، دو عدد ۴۵ و ۱۵ را با هم جمع میکنیم. یعنی ۶۰ میل پیگمنت غالب تن رنگی داریم.
به این مثال دقت کنید. ۳٫۱ را میخواهیم آنالیز کنیم. ۱۵ میل از ۳٫۰ با پیگمنت غالب آبی داریم و ۴۵ میل هم ۱/ داریم که در این کاتالوگ دودی است. تن دودی خنثی کننده آبی پایه نیست. پس دو عدد را با هم جمع میکنیم و ۶۰ میل رنگ با پیگمنت غالب آبی داریم. برای این است که ۳٫۱ تیره دیده میشود چون دارای مقدار زیادی پیگمنت آبی است.
سری فانتزی خاکستری
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری خاکستری در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که حتما نباید همه کاتالوگها همه سریهای رنگی را داشته باشند. یعنی احتمال دارد که شما در یک برند رنگی اصلا رنگ خاکستری نداشته باشید. نکته بعدی که باید به آن توجه کنید این است که عدد بعد از ممیز اگر ۱ بود حتما نباید آن سری از رنگ خاکستری باشد. برای این تاکید میکنیم که حتما به کاتالوگ آن برند رجوع کنید. معمولا سری خاکستری یا ASH را درون کاتالوگها یا با عدد ۱/ نشان میدهند یا ۲/ ولی این الزامی نیست. در دو تصویر زیر به عدد بعد از ممیز برای سری ASH دقت کنید. در یکجا ۲/ را به عنوان سری خاکستری در نظر گرفتهاند و در یک کاتالوگ دیگر ۱/ را به عنوان خاکستری در نظر گرفتهاند.
در این تصویر میبینید که این برند رنگی عدد بعد از ممیز ۱ را به عنوان نماد خاکستری در نظر گرفته است.
در این تصویر میبینید که در این برند کارخانه سازنده، عدد بعد از ممیز یعنی ۲ را به عنوان نماد خاکستری در نظر گرفته است.
ولی همیشه حرف A نماد خاکستری است. عدد بعد از حروف تماد پایه رنگ نیست. یعنی A6 به این معنی نیست که خاکستری پایه ۶٫ حتما به کاتالوگ رجوع کنید. عدد قبل از ممیز حتما نمایانگر شماره پایه است ولی عدد بعد از ممیز حتما نمایانگر تن رنگ نیست. یعنی ۵/۱ در یک کاتالوگ یعنی خاکستری پایه ۵ و در یک کاتالوگ دیگر یعنی دودی پایه ۵٫ پس حتما با کاتالوگ مقایسه کنید. اما وقتی در یک رنگ همزمان هم a6 حک شده هم ۵٫۱ یعنی این یک رنگ خاکستری است ( بخاطر داشتن A ) هم خاکستری پایه ۵ است. (بخاطر داشتن ۵٫۱)
این نکته در تمام سریهای فانتزی صادق است.
سری دودی و سری خاکستری خیلی به هم شبیه هستند. اما در این دو سری یک تفاوت وجود دارد. تن دودی سایه بنفش دارد ولی تن خاکستری سایه آبی دارد.
اگر بخواهیم رنگ ۷٫۲ را آنالیز کنیم و ۲ بعد از ممیز را نماد خاکستری بدانیم، آنالیز ما به این شکل میشود.
تیوپ ۷٫۲ یعنی طبیعی ۷ یا n7 یا ۷٫۰ بعلاوه ۲/ یا همان خاکستری. در ۷٫۰ ما پیگمنت نارنجی غالب داریم. در ۲/ ما پیگمنت آبی غالب داریم.
اگر بخواهیم مقدار پیگمنتها را در این تیوپ رنگی ۱۰۰ میلی حساب کنیم به این صورت میشود:
۷٫۲ دارای ۱۵ میل پیگمنت ۷٫۰ و ۴۵ میل پیگمنت خاکستری است. ۷٫۰ پیگمنت غالب نارنجی دارد و خاکستری پیگمنت غالب آبی دارد. نارنجی و آبی تشدیدکننده همدیگر نیستند. در نتیجه ما باید دو عدد را از هم کم کنیم. ۳۰=۱۵-۴۵
یعنی ۳۰ میل پیگمنت غالب آبی بر روی پایه ۷ داریم.
سری فانتزی زیتونی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری زیتونی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۸ یا همون ۸/ نماد زیتونی است. در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۲ یا ۲/ نماد رنگ زیتونی است. در برخی از کاتالوگها شاید ۳/ نماد رنگ زیتونی باشد اما هر کجا در کاتالوگ MATT دیدید حتما اشاره به رنگ زیتونی دارد.
رنگ زیتونی با اضافه کردن رنگ سبز به رنگ طبیعی درون تیوپهای سری نچرال ساخته میشود.
مطور از ۵/۸ یعنی پیگمنتهای تیوپ ۵/۰ در این کاتالوگ بعلاوه ۸/ یا همان زیتونی. در این مثال اگر تیوپ رنگ را ۱۰۰ میل فرض کنیم، ۶۰ میل آن شامل پیگمنتهای رنگی ۵/۸ است و ۴۰ میل آن شامل روغنها و مواد افزودنیست. از ۶۰ میل پیگمنت موجود در تیوپ ۵/۸ ما ۱۵ میل پیگمنت قبل از ممیز یعنی ۵/۰ داریم که قرمز در آن غالب است و ۴۵ میل پیگمنت زیتونی که سبز در آن غالب است. از آنجایی که قرمز و سبز خنثی کننده همدیگر هستند پی در پایه ۵/۸ یک رنگ قهوهای یا همان خنثی داریم. در کل درون این تیوپ چون قرمزی پایه و سبزی تن، خنثی کننده همدیگر هستند پس ۴۵ را از ۱۵ کم میکنیم و ما ۳۰ میل پیگمنت غالب زیتونی داریم.
سری فانتزی طلایی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری طلایی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۳ یا همون ۳/ نماد طلایی است. در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۵ یا ۵/ نماد رنگ طلایی است. در برخی از کاتالوگها شاید ۳/ نماد رنگ طلایی باشد اما هر کجا در کاتالوگ GOLD دیدید حتما اشاره به رنگ طلایی دارد.
سری طلایی از ترکیب رنگ طلایی با پیگمنت غالب زرد با رنگ طبیعی ساخته میشود. به عنوان مثال در شماره رنگ ۵/۳ چون ۵/۰ پیگمنت قرمز غالب دارد و ۳/ که در این کاتالوگ نماد طلاییست دارای پیگمنت زرد غالب است، از ترکیب زرد و قرمز نارنجی حاصل میشود و ما ۵/۳ را کمی نارنجی میبینیم ولی در پایههای بالا مثل ۹/۳ چون ۹/۰ دارای پیگمنت غالب زرد است و ۳/ طلایی هم دارای پیگمنت غالب زرد است در نهایت ما زردی در ۹/۳ میبینیم. در یک تیوپ ۱۰۰ میلی از ۹/۳ ما ۱۵ میل ۹/۰ با پیگمنت غالب زرد داریم و ۴۵ میل ۳/ طلایی با پیگمنت غالب زرد داریم. پس هم پیگمنت غالب ما زرد است و هم پیگمنت تن ما زرد است. در نهایت دو رنگ زرد همدیگر را تشدید میکنند. پس در یک تیوپ رنگی ۱۰۰ میلی ۹/۳ ما ۱۵+۴۵=۶۰ میل پیگمنت زرد غالب داریم.
چرا در کاتالوگ ۸/۳ زردتر از ۹/۳ دیده میشود؟ زیرا ۸/۰ دارای پیگمنت زرد بیشتری است و وقتی با زرد ۳/ ترکیب میشود زردی بیشتری دارد.
سری فانتزی شکلاتی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری شکلاتی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۷ یا همون ۷/ نماد شکلاتی است. در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۸ یا ۸/ نماد رنگ شکلاتی است. در برخی از کاتالوگها شاید ۷۶/ نماد رنگ شکلاتی باشد اما هر کجا در کاتالوگ CHOCOLATE دیدید حتما اشاره به رنگ سکلاتی دارد.
رنگ شکلاتی یک رنگ کاملا قهوهای است که سایه قرمزیاش بیشتر از سری طبیعی است اما خیلی قرمزی غالبی ندارد. تقریبا می توان گفت یک قهوهای کاملا خنثی است. سری رنگهای شکلاتی داری پیگمنتهای نارنجی و یا پیگمنت آبی هستند. اشاره به این مطالب بسیار مهم است که برای شناخت رنگهای هر برند و کاتالوگ باید بتوان ماهیت آن رنگ را بدست آورد. با شناخت ماهیت رنگها میتوانیم تشخیص دهیم که شکلاتی هر برندی دارای چه پیگمنتی هست. در خصوص شناخت ماهیت رنگ در ادامه آموزش داده میشود.
به عنوان مثال میخواهیم شماره ۸/۷ را در این کاتالوگ آنالیز کنیم. در یک تیوپ ۱۰۰ میل از ۸/۷ ما ۱۵ میل ۸/۰ با پیگمنت غالب زرد به همراه ۴۵ میل ۷/ یا شکلاتی با پیگمنت غالب نارنجی داریم. از ترکیب زرد و نارنجی، رنگ نارنجی_زرد حاصل میشود. پس در تیوپ ۸/۷ ما یک تناژ زرد_نارنجی داریم.
سری فانتزی مسی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری مسی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۴ یا همون ۴/ نماد مسی است اما هر کجا در کاتالوگ COPPER دیدید حتما اشاره به رنگ مسی دارد.
رنگهای مسی از ترکیب نارنجی با سری N یا طبیعی تیوپهای رنگی بدست میآید. در پایههای بالا، تقریبا به سمت نارنجی میرود و در پایههای پایینتر نارنجی_قرمز است. در این بخش میخواهیم به صورت نمونه ۷/۴ را آنالیز کنیم. تیوپ رنگ ۷/۴ از ۱۵ میل طبیعی ۷/۰ با پیگمنت غالب قرمز-زرد یا همان نارنجی و ۴۵ میل پیگمنت ۴/ مسی با پیگمنت غالب نارنجی است. پس شماره ۷/۴ دارای ۶۰ میل پیگمنت غالب مسی خالص است.
سری فانتزی شرابی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری شرابی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۲ یا همون ۲/ نماد شرابی است. در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۹۹ نماد شرابی است. در برخی از کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۲۲ نماد شرابی است. در برخی از کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۲۰ نماد شرابی است اما هر کجا در کاتالوگ VIOLET دیدید حتما اشاره به رنگ شرابی دارد.
رنگهای شرابی از ترکیب بنفش با سری N یا طبیعی تیوپهای رنگی بدست میآید.توجه کنید که در رنگ دودی ما اشاره کردیم که یک سایهای از رنگ بنفش داریم ولی در رنگ شرابی کاتالوگ رنگ خالص بنفش به سری طبیعی اضافه میشود. اگر بخواهیم تیوپ رنگی ۷/۲۰ را آنالیز کنیم، ما ۱۵ میل ۷/۰ با پیگمنت غالب نارنجی داریم و ۴۵ میل ۷/ شرابی با پیگمنت غالب بنفش داریم. در نتیجه نارنجی ( قرمز_زرد) بعلاوه بنفش ( آبی_قرمز) میشود یک قرمز_شرابی. اگر دقت کنید در ابتدای مقاله که رنگهای گواش را با هم ترکیب میکردیم وقتی به بنفش قرمز اضافه میکردیم، بنفش ما به سمت رنگ قرمز تمایل پیدا میکرد.
سری فانتزی فندوقی
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری فندوقی در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۶۵ یا همون ۶۵/ نماد فندوقی است. در برخی کاتالوگها عدد بعد از ممیز ۷۵ نماد فندوقی است. در این سری از تیوپهای رنگی عدد بعد از ممیز ۲ رقم اعشار است. در این مواقع باید به عدد ۶ و ۵ یا عدد ۷ و ۵ همان کاتالوگ رجوع کنید. به تصویر زیر دقت کنید.
در این تصویر و کاتالوگ عدد بعد از ممیز ۷۵ نماینده رنگ فندوقی است. باید عدد ۷ و عدد ۵ بعد از ممیز را در این کاتالوگ بررسی کنیم. عدد ۷ بعد از ممیز در این کاتالوگ نماینده نسکافهای و عدد ۵ بعد از ممیز در این کاتالوگ نماینده رنگ ماهاگونی است. پس فندوتقی ۷۵/ از ترکیب رنگ نسکافهای و رنگ ماهاگونی در این کاتالوگ ساخته شده است.
برای آنالیز رنگهایی که ۲ عدد اعشار دارند به گونه زیر عمل میکنیم.
عدد قبل از ممیز نماینده پایه رنگ است. عدد اول بعد از ممیز نماینده تن اولیه رنگ است و عدد دوم بعد از ممیز نماینده تن ثانویه یا سایه رنگ است. در یک تیوپ ۷/۷۵ ما ۱۵ میل رنگ ۷/۰ با پیگمنت غالب نارنجی داریم. ۳۰ میل هم از عدد اول اعشاری یا همان ۷/ یا نسکافه ای داریم و ۱۵ میل هم برای عدد دوم اعشاری یعنی ۰۵/ یا همان ماهاگونی داریم.
در کاتالوگ اگر رنگی را دیدید که ۲ رقم اعشار دارد، برای آنالیز ابتدا ۱۵ میل را اختصاص دهید به پیگمنت پایه رنگ (عدد قبل از ممیز)، ۳۰ میل را اختصاص دهید به تن اولیه یا عدد اول بعد از ممیز و ۱۵ میل هم اختصاص دهید به عدد دوم ممیز یا تن ثانویه تیوپ رنگی. (برای تیوپ ۱۰۰ میل)
تمرین
رنگ ۹/۳۱ را آنالیز کنید. در این مثال و این کاتالوگ فرضی، ۳ نماینده رنگ طلایی و ۱ نماینده رنگ دودی است
رنگ نقرهای
در برخی کاتالوگها رنگ SILVER یا نقرهای هم میبینید. این تیوپ رنگی به علت داشتن پیگمنت بنفش، به عنوان خنثیکننده زردی مو استفاده میشود.
روشنکننده یا بیرنگ کننده یا ۰۰۰ یا سه صفر
در کاتالوگها تیوپ رنگی را با نام ۰٫۰۰ یا بیرنگ کننده یا E20 میبینید که این تیوپ رنگ برای روشنکردن رنگ مو استفاده میشود. قدرت روشنکنندگی E20 زیاد نیست و فقط قادر است پیگمنتهای آبی مو را خارج کند. وقتی رنگ E20 را به موی سر بزنید در نهایت چون فقط پیگمنتهای آبی از مو خارج میشود و رنگ مو نارنجی میشود. (در موی سر ۳ پیگمنت آبی و قرمز و زرد وجود دارد و وقتی پیگمنت آبی را خارج کنید، پیگمنت قرمز و زرد در مو باقی میماند و از ترکیب قرمز و زرد نارنجی حاصل میشود)
اگر رنگی داشته باشیم و درون این رنگ ۰۰۰ یا E20 بریزیم، این رنگ روشن میشود. یعنی اگر مسی داشته باشیم و درون رنگ مسی E20 بریزیم از شدت مسی کم میشود و مسی ما یک مسی روشن میشود.
سری سوپرپلاتینهها
سری بعدی که میخواهیم بررسی کنیم، سری هایلایترها و یا سوپر پلاتینهها در کاتالوگهاست. این نکته را از یاد نبرید که هر کارخانه برای خودش شمارهگذاری میکند. مثلا در برخی کاتالوگها بر روی پایه ۱۲ قابل مشاهده هستند. در برخی کاتالوگها به صورت اعدادی مانند ۹۰۰، ۹۰۱، ۹۰۲ و … شمارهگذاری میشوند.
سوپر پلاتینهها قادر هستند مو را تا پایه ۵ روشن کنند.
شناخت ماهیت رنگها
بدست آوردن ماهیت برند کاتالوگ به ما کمک میکند تا بفهمیم برند ما جزء دسته گرم هست یا سرد؟ برای تشخیص سرد بودن یا گرم بودن ماهیت یک کاتالوگ دو راهکار داریم.
۱- استفاده از رنگ سری شکلاتی: تیوپ رنگ شکلاتی پایه ۷ را بر روی موی طبیعی پایه ۸ میزنیم. بعد از مکث ۱۵ الی ۲۰ دقیقهای اگر مو متمایل به رنگ سبز شد، به این معنی است که برند ما پیگمنت ابی دارد و جزء دسته سرد محسوب میشود و باید دقت کنیم موقع ترکیب از کمی یاقوتی استفاده کنیم ولی اگر رنگ مو نارنجی یا همان شکلاتی شد، متوجه میشویم برندی که انتخاب کردیم دارای پیگمنت نارنجی است و جزء دسته گرم محسوب میشود.
۲- در روش دوم میتوان تیوپ N1 را با اب ولرم ترکیب کنیم. بعد از ۴۰ ثانیه بیس برند مشخص میشود.
- اگر آب به رنگ بنفش شد، بیس برند عالی هست و روی پایههای دکلره سبز نمیشود.
- اگر آب به رنگ آبی شد، بیس برند دودی است و باید در پایههای بالا از مکمل پایه استفاده کرد.
- اگر آب ره رنگ زرد شد، همیشه در ترکیبات رنگ این برند زردی را احساس میکنیم و اگر بخواهیم این زردی از بین برود از مقداری بنفش یا یاسی استفاده میکنیم تا زردی ان خنثی شود.
سلام وخسته نباشید.خیلی ممنون از آموزش های جامع و کاملی که دراختیارما گذاشتین بهترین ودقیق ترین آموزشی هس که تابه حال دیده ام.لطفابازم آموزش بزارید تامابتونیم ازشون بهره ببریم.🙏🙏🙏خیلی خیلی ممنون
سلام واقعأ عالی بود
سلام خیلی عالیه واقعا
فقط لطفا ادامه آموزش های رنگ رو بدین.ترکیب رنگها.رنگساژ
ممنون ازتون
توضیحات جامع وعالی بود
سپاس فراوان
سلام وادب
ممنون و سپاسگزارم بابت آموزشهای عالیتون
دوستتون دارم
سلام و احترام
بسیار عالی بابت توضیحات واضح و روشن
لطفا اموزش رنگساژ و ترکیب رنگ هم بزارید
اوکی
خدا خیرتون بده
بهترینها نصیبتون بشه
واقعا هیچ کجا چنین آموزش دقیق و جامعی نیست
بی نهایت سپاسگذارم
عالی بود
آموزشتون فوق العاده کامل و به زبان ساده و قابل فهم بود . عاااااااالی بود .
الهی خیر ببینید عالی ترین وکاملترین مبعث کاتولگ را به ما اموزش دادید باتشکر مهربانم .عالی عالی عالی بود .عزیز دلم .🌹🌹🌹🌹👌👌❤️❤️❤️
با این آموزشها دید کاملا علمی به رنگ مو پیدا کردم.
ممنونم از زحماتی که میکشید❤🌹
ممنونم از اطلاعات خوبتان سپاسگزارم
خدا خیرتون بده واقعا ممنون از زحمات شما
عالی تمام سعادت دنیا وآخرت نصیب وجود نازنینتان
خیلیییی خیلییییی عاالی ممنون خدا خیرتون بده
عالی عالی عالی عالی وبینظیر یه دنیا ممنون😘😘😘❤️❤️❤️
خیلی عالی بود کاش کلاس رنگ ک این همه وقت گذاشتم اینقدر دلسوزانه و واقعی آموزش میدادن.خیلیییییی زیاد ممنونم ازتون.من همیشه مشکل در ترکیب رنگ ها دارم حتما از آموزشاتون استفاده میکنم.برای دکلره در شارژهای مختلف وروش های جلوگیری از سوختن مو هم لطفا منو راهنمایی کنید از آموزشهای آموزشگاهم اصلا راضی نیستم.مگر با آموزشهای شما این مشکلمو حل کنم.یک دنیا ممنونمممممم.
سلام وقت بخیر
به شماره ۰۹۰۳۳۵۰۳۴۶۰ در تلگرام پبام بدید وارد دوره ترکیب رنگ رایگان بشید
ممنونم از اطلاعات خوبتان سپاسگزارم
سلام واقعا آموزشهای شما در تمام لاین ها عالی وبی نظیره ممنون بابت زحمات شما .
جامع و کامل
عالی هستین
عالی هستید ممنون
آموزشتون عالی جامع و کامل بسیار استادانه
سپاس فراوان
فوق العاده و عاااالی توضیح میدین.کلاس رنگ رفتم ولی خیلی از مطالب برام تازگی داشت.درود بر شما
خدای من شما عالی هستین،یک در دنیا هزااااران در اخرت براتون ارزو میکنم،انقدر کلاس رفتم هیچی یاد ندادن،همین امروز گواش میخرم .
شما بهترینین،هیچ جا همچین خلاقیتی در آموزش و همچین دلسوزانه اموزش دادن ندیدم.ممنونم ازتون
سپاس از شما. لطف دارید
کلاس حرفه ای رفتم نصف اینارو هم نگفتن..چقد واضح و به زبان ساده توضیح دادین…سپاس
عالی بوئ
خیلی عالی بود ممنون از آموزش های خوبتون
باسلام خداقوت .مطالب آموزشی بینهایت به زبان ساده وقابل فهم گفته شده .من درزمینه رنگ خیلی مطالعه دارم شمامطالب مهم واصلی مبحث رنگ رو یکجاآموزش دادین بینهایت سپاس .
عالی و بینظیر بود ممنون
عالی بود شما حرف ندارید
بسیار مطلوب و مفید بود🙏🙏
عالی نبود محشر بود ممنون واقعا
خیلی عالی بود ممنونم
عاااالی بود👍👍👍
عالی وبینظیرید
خیلی عالی بود ممنون از شما
سلام سال هاست دنبال چینین امازیشهای مفید بودم متشکریم یک ایرانی مشتاق اموزش
بسیار عالی اموزنده و شیرین
ممنون میشم از تجربیات شما بیشتر استفاده کنم
عاااالی.سپاس فراوان
با سلام خدمت شما عزیزان لطفا بیشتر مباحث رنگ روبه صورت عملی اموزش بدین همچنین رنگ مو برا پوستهای سبزه و قهوه ای دوست دارم رنگ کار حرفه ای بشم در مورد اختلاف ساقه و ریشه اموزش عملی بدین در موی مشکی که حنا خورده حالا می خواد رنگ زیبا برا عروسیش بزنه خواهش می کنم اموزشهای تئوریتان رابیشتر کنید
عالی واقعا دستتون دردنکنه
واقعا عالی بودخسته نباشید🙏🙏🙏
سلام وعرض ادب
بسیار بسیار مباحث عالی ومفید بودن.ممنونم بابت توضیحات کامل ومفیدتون.
با عرض سلام وخسته نباشید ممنون از آموزش کاربردی
با عرض سلام وخسته نباشید خدمت شما عزیزان در تیم ریما بیوتی ٬ آنالیز رنگها فوق العاده عالی بود
خیلی عالی ومفید واقعا باورم نمیشه دارم یاد میگیرم این کاتالوگ خوانی رو
فوق العاده است دست تک تک شما رو میبوسم خدا حفظتون کنه
من اکثر دوره های شمارو طی کردم
البته قبل از شما آموزشگاه دوره های تخصصی دیده بودم که با دوره های شما کامل شد . اصلا دوره های تخصصی بیرون تکمیل نیست .
عالی بود دوره هاتون واقعا
فقط یه انتقادی که دارم اینکه حین کار سوالات و مشکلاتی پیش میاد که کاراموزا میپرسن ولی بی جواب میمونه
کاش میشد این سوالات رو جمع آوری کرد و طی یک برنامه پاسخ به سوالات پاسخداده میشدچون جواب خیلی از ماها هست و میتونه راهگشا باشه . ممنون
سلام. ممنون از پیامتون. تمام دوره های ما گروه پرسش و پاسخ داره و گروه رفع اشکال. بعید میدونم توی این ۳ سالی که داریم فعالیت میکنیم سوالی بی جواب مونده باشه در گروه های رفع اشکال
همونطوری که اساتید به سوال شما هم بارها و بار ها جواب دادن
در نهایت اگر واقعا سوالی مطرح شده که جوابی بهش ندادیم ممنون میشیم برای ما مجدد ارسال کنید تا حتما بهش پاسخ بدیم
توضیحاتتون بسیار دلسوزانه است و قابل فهم برای تمامی افراد چه اونایی که تجربه دارند چه اونهایی که تازه کار هستن
مثل همیشه عالی عالی واقعا ممنونم بابت این لطف
خییییلی فوق العاده است. شما واقعا بی نظیرید
من کلاس آرایشگری میرم این مطالب خیلی بهم کمک کرد ازتون ممنونم آ
عالییییی اقای نوروزی و اقای ازاد بینظیرید بهترینها رو از خدا براتون میخوام.
مثل همیشه عالی وکاملا حرفه ای وتخصصی یادمیدین خداخیرتون بده من واااااقعا ازکلاسهاتون راضیم وموفقیت هرچه روزافزون شمارا ازخداوندمتعال خواستارم
شما واقعا بینظیرید آقای نوروزی و گروه ریما بیوتی توی این موقعیت که همه به فکر جیب خودشون هستن شما به رایگان مطالب و آموزش مفید میزارین 🌹🌹🌹 خیلی ممنونم ازشما🙏🏻🙏🏻🙏🏻
بسیار کامل و مفید و عالی
رنگ شناسی و کاتالوگ خوانی شما کاملا علمی و قابل فهم هست.مثل همیشه ممنونم.استفاده کردم
بسیار عالی از شما عزیزان کمال تشکر را دارم
خیلی ممنون از زحماتون، متشکرم از شما وتیم بی نظیرتون 🌹🙏🏻
سپاسگزارم بی نظیربود
خیلی کامل وواضح بود احسنت
من از ریمابیوتی واقعا تشکر میکنم که این مطالب را به طور رایگان در اختیار ما گذاشتند
خداقوت آقای آزاد. بی نهایت سپاسگذارم
عالی عالی عالی ممنونم نمیدونم چطور ازتون تشکر کنم فوق العادست
سلام فقط دریک کلام میتونم بگم بی نظیرید که رایگان مطالب بسیارکاربردی رودراختیار همگان قرارمیدین مطالبی که پایه واساس هرکاربرموادی ست خداقوت
محشرید تشکر ویژه از همه عزیزانی که این مطالب رو گردآوری کردن
عالی عالی واقعا ممنونم
💝👌👌👌👌👌👌👌👌بینظیرید واقعا از همتون واقعا متشکرم
فوقالعاده💞💝👌👌👌👌👌👌👌👌
بینظیره
عالی بود ممنونم
عاااللللییییی♥️♥️♥️👏👏👏👏
واقعا عالی ممنونم از شما